VIDEO διάφορα
VIDEO & Άρθρο, εορτασμού της Μάχης της Χαλκωμάτας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 05 Μάιος 2012 11:39


Εορτασμός της Μάχης της Χαλκωμάτας

           

   Ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, ένας ακόμη εορτασμός έλαβε χώρα πλησίον του χωριού μας και των ορίων της ενορίας μας. Πρόκειται για τον εορτασμό  της Μάχης της Χαλκωμάτας και το τρισάγιο που τελέσθηκε εις τιμή και μνήμη του Δεσπότη Σαλώνων (Αμφίσσης) Ησαΐα & του αδελφού του παπά – Γιάννη, που πριν 190 χρόνια, στις 23 Απρίλη του 1821, έπεσαν υπέρ πατρίδος σε μάχη με τους Τούρκους, στην Χαλκωμάτα.

         Στον τόπο θυσίας των εκ Δεσφίνας καταγόμενων Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα & του αδελφού του παπά – Γιάννη, ιερούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, παρουσία αρκετών κληρικών, της ιεράς αδελφότητας της Παναγίας της Ιεράς Μονής Δαμάστας, με τις μοναχές να υποβαστάζουν την εικόνα της, του ιερέα του χωριού μας πατέρα – Ευστάθιου ο οποίος  υποβάσταζε την Ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης & αρκετών πιστών.

         Με την ολοκλήρωση του τρισάγιου, ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι για 2η συνεχόμενη χρονιά τιμάται η μνήμη του Ησαΐα Σαλώνων, του αδελφού του παπά – Γιάννη καθώς και του ιεροδιάκονου Αθανάσιου Διάκου, στον συγκεκριμένο τόπο θυσίας. Χρέος μας είπε, είναι η συνέχιση του εορτασμού αυτού υπέρ της πίστεως & της Πατρίδος. Ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και έδωσε τον λόγο στον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος πατέρα – Σεραφείμ, ώστε να εκφωνήσει ένα λογύδριο με κάποια στοιχεία για τον Ησαΐα Σαλώνων, για την ομώνυμη μάχη καθώς και αυτήν της Αλαμάνας.

 

      Στις 23 Απριλίου 1821 λοιπόν, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας κατά κόσμον Ηλίας Παπαευσταθίου, μαζί με τον αδερφό του παπά – Γιάννη, έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην Μάχη της Χαλκωμάτας. Στην μάχη που επακολούθησε, αυτή της Αλαμάνας, συνελήφθη ο Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος είχε μαρτυρικό τέλος ανασκολοπισθείς στην Λαμία. Δίπλα του οι Τούρκοι, απέθεσαν 80 κομμένα κεφάλια Ελλήνων. Ανάμεσά τους ήταν και αυτά του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα & του αδελφού του παπά – Γιάννη. Γράφει ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης:

 «... Στ' αγέρι κρεμασμένα ωσάν καντήλια τ' ουρανού, αποβραδίς δυο φώτα εφάνηκαν στη σκοτεινιά... Κανείς δεν τάχε ανάψει... Κ' ένας που πέρασε απεκεί, καλόγερος, διαβάτης, κ' είδε το θάμμα κ' έδραμε, στη λάμψη δυο κεφάλια ηύρε που πλάγιαζαν γλυκά... τώνα του Παπαγιάννη και τάλλο του Δεσπότη του. Γονατιστός εμπρός τους έμειν' ο γέρος κ' έκλαψε. Τους έρριξε τρισάγιο τα φίλησε στο μέτωπο και με το δοκανίκι έσκαψε λάκκο κ' έθαψε τ' αχώριστα τ' αδέρφια. Βλογάει το χώμα τρεις φοραίς... Έκαμε το σταυρό του και χάνεται στην ερημιά... Εσβήστηκαν τα φώτα»...

 

    Τελειώνοντας τον όμορφο λόγο του ο ιεροκήρυκας, με την άδεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικόλαου, ο πατήρ – Ευστάθιος συνεπήρε τους πιστούς, με το πάθος και την βροντώδη φωνή του, απαγγέλλοντας το ποίημα « Τρία πουλάκια κάθονταν» .

  Στο μνημείο των πεσόντων, στεφάνια κατέθεσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ Ελευθεροχωρίου κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου & ο αναπληρωτής του Προέδρου Τ.Σ Οίτης, κ. Πολύκαρπος Αστρακάς.

    Στο τέλος της εκδήλωσης οι μοναχές της Ιεράς Μονής Δαμάστας, μοίρασαν σε όλους τους παρευρισκομένους, ευχές και νοστιμότατους κουραμπιέδες.

 

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 07 Μάιος 2012 07:17
 
Σκαμνός: Video Ανάστασης 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2012 19:23
 
VIDEO - Χιονόπτωση και πάλι.... PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2012 14:33

   Ο καιρός επιμένει! Την εμφάνισή του έκανε και πάλι ο χιονιάς στο χωριό μας. Το χιόνι πέφτει απο το πρωϊ, χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους οδηγούς. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ενώ όπου χρειστεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα επεμβαίνουν.
  Το video, δείχνει την πραγματική εικόνα της περιοχής, ώρα 15:00 μμ, 12/3/2012.
 
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2012 14:37
 
VIDEO Χριστουγεννιάτικου στολισμού στο Σκαμνό PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2011 19:57
 
Συγχωριανή μας συμμετείχε στην παραγωγή εξαιρετικού ντοκυμαντέρ! PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2011 10:12

  Εξαιρετικές κριτικές απέσπασε το ντοκυμαντέρ "Withess - Children of the Riots" που προβλήθηκε πρόσφατα απο το αραβόφωνο "Al-jazeera". Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε για λογαριασμό του αγγλόφωνου Al - jazeera και στην παραγωγή του μαζί με τον Χρήστο Γεωργίου, συνεργάστηκε και η σκηκοθέτης συγχωριανή μας και μέλος του Συλλόγου μας , ΜΑΡΣΙΑ ΤΖΙΒΑΡΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
  Το ντοκυμαντέρ αναφέρεταιστην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 , στην Ελλάδα του ΔΝΤ και στα γεγονότα του Ιούνη στο Σύνταγμα με το κίνημα των Αγανακτισμένων.
  Το σοβαρό αυτό ντοκυμαντέρ, εξετάζει ουσιαστικά το πως άλλαξε και επηρέασε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τους συνομήλικούς του. Στην συγχωριανή μας, ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.
    Το εξαιρετικό αυτό ντοκυμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε αυτούσιο όπως προβλήθηκε στο Al - jazeera πληκτρολογώντας τον σύνδεσμο
στο You tybe.


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2011 10:30
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 9 από 16