Τα νέα μας
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 15 Μάιος 2020 15:31

 
Παράκληση στους ιδιοκτήτες οικιών & οικοπέδων του χωριού – Οδηγίες Πυροπροστασίας                        Ενέργειές μας σε περίπτωση πυρκαγιάς
Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, τίθεται σε ισχύ η 4η Πυροσβεστική διάταξη. Για τον λόγο και παρά την ισχύουσα διάταξη, το Πυροσβεστικό Σώμα με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει τους πολίτες για την λήψη μέτρων, προκειμένου να αποφύγουμε συνέπειες τύπου Μάτι Αττικής, όπου έφταιγε ο Κρατικός μηχανισμός ……. αλλά δεν έφταιγαν οι πολίτες!!!
Οδηγίες της Πυροσβεστικής προς τους Πολίτες
«Επειδή το δάσος μπορεί να υπάρχει χωρίς τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει, είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο αυτήν τη φυσική κληρονομιά», τονίζει το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ανακοίνωσή του για τη νέα αντιπυρική περίοδο και ταυτόχρονα παραθέτει μία σειρά οδηγίες προς τους πολίτες για να μην προκαλέσουν πυρκαγιά:
 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
 • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
 • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους ούτε γυάλινα μπουκάλια διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
 • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών-πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
 • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
 • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιά.
 • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Ενέργειές μας σε περίπτωση πυρκαγιάς
 • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά και:
 • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
 • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
 • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.                                                                                                      Τέλος, επισημαίνεται ότι, για τη δική μας ασφάλεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Παράκληση στους ιδιοκτήτες οικιών & οικοπέδων του χωριού μας
Η ιστοσελίδα του αγαπημένου μας χωριού, συνιστά την άμεση κοπή των χόρτων από οικίες, αυλές και οικοπέδων άμεσα, λόγω του μεγάλου όγκου χόρτων που έχουν κατακλύσει την περιοχή έπειτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.
Ο όγκος των χόρτων είναι από τους μεγαλύτερους που έχουμε δει και λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, μιας και γίνεται λόγος για πολύ θερμό καλοκαίρι, υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος πυρκαγιάς, με συνέπειες απρόβλεπτες!
Παρακαλούνται λοιπόν ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες, να σπεύσουν για την κοπή των χόρτων στις ιδιοκτησίες τους.
Τέλος η ίδια εικόνα παρατηρείται στους δρόμους και τα κοινόχρηστα σημεία του χωριού, ευθύνης βεβαίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ………. Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα….

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 15 Μάιος 2020 15:42
 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2020 11:15

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2020 11:16
 
Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2020 10:12

Η Σταύρωση του Χριστού!

Του Δημήτρη Γ. Μπράνη

Σ.Σ. – Δημοσιογράφου – Νομικού

Α.-   Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ – Η ΣΥΛΛΗΨΗ
            Ο Ιούδας, ο μαθητής του Χριστού, γίνεται προδότης Του. Προδίδει με ένα φιλί το Δάσκαλό του και συλλαμβάνεται από τον Ρωμαϊκό στρατό και τους υπηρέτες των Ιουδαίων. Χειροδέσμιος προσάγεται ενώπιον του αρχιερέα Άννα.
         Ο Αννας Τον στέλνει στον αρχιερέα Καϊάφα, πρόεδρο του Μεγάλου Συνεδρίου. Αυτός, στη συνέχεια, Τον παρουσιάζει στο Συνέδριο. Τον ανακρίνει ενώπιον του Συνεδρίου. Τον ερωτά: «Είπες, ότι είσαι Υιός του Θεού;» Ο Χριστός απαντά καταφατικά: «Ναι, είπα, ότι είμαι Υιός του Θεού».
         Ο Καϊάφας χαρακτηρίζει τα λόγια αυτά του Χριστού ως βλασφημία. Και ερωτά το Συνέδριο, εάν συμφωνεί ή διαφωνεί. Το Συνέδριο ομόφωνα αποφασίζει: «ΕΝΟΧΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΣΤΙ».

Β.-    Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
            Η απόφαση του Συνεδρίου παραπέμπεται για επικύρωση στο Ρωμαίο διοικητή της Ιουδαίας, τον Πόντιο Πιλάτο. Ο Πόντιος Πιλάτος ανακρίνει τον Ιησού Χριστό και Τον βρίσκει μη: «ένοχο θανάτου». Το ανακοινώνει αυτό στον όχλο. Ο όχλος, όμως, δεν είναι όχλος, που πριν μία εβδομάδα επευφημούσε το Χριστό. Οι λαοπλάνοι της εποχής – οι αρχιερείς, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι – τον πλάνεψαν. Τον έστρεψαν εναντίον Του. Και κραύγαζε: «Άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν», «Άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν».
        Ο Πόντιος Πιλάτος, σύμφωνα με το πασχαλινό έθιμο, είχε το δικαίωμα της «χάριτος». Να δώσει δηλαδή «χάρη» σε έναν κατάδικο. Στη φυλακή βρισκόταν για φόνο ο Βαραββάς. Ρωτάει , λοιπόν, τον όχλο, σε ποιον θέλει να δώσει ¨χάρη», στον Ιησού ή στο Βαραββά;  Κι αυτός κραύγαζε: «Βαραββά, Βαραββά».
         Ο Πόντιος Πιλάτος λέει τότε: Εγώ νίπτω τας χείρας μου. Αθώος ειμί από του αίματος του αθώου τούτου ανθρώπου», για να λάβει την απάντηση του όχλου. «Ας έχουμε εμείς την αμαρτία. Εμείς και τα παιδιά μας». Και παραδίδει το Χριστό στους Ρωμαίους στρατιώτες να σταυρωθεί. Σχόλιο: Στο χέρι του ήταν να μην Τον παραδώσει.
         Τα είδη εκτέλεσης της θανατικής ποινής της εποχής ήταν τρία: η σταύρωση, ο τυφεκισμός και η αγχόνη. Το πρώτο είδος ήταν το πλέον φρικτό και το πλέον οδυνηρό.

Γ.-    Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ
            Ο Χριστός με το σταυρό στον ώμο οδεύει την οδό του μαρτυρίου. Την οδό του θανάτου. Ανεβαίνει στο Γολγοθά, τόπο εκτέλεσης των θανατοποινιτών: ληστών και κακούργων. Εθεωρήθη και ο Αθώος, «ο Αναμάρτητος», ως ληστής, ως κακούργος.
         Για να φτάσει στην κορυφή του λόγου – στο Γολγοθά – έκανε 13 στάσεις. Εκεί Τον σταύρωσαν εν μέσω δυο ληστών. Εν μέσω δυο κακούργων, ωσάν να ήταν και Αυτός κακούργος. Πριν πει «τετέλεσται», ζήτησε από τον Πατέρα Του την συγχώρηση των σταυρωτών Του. Είπε: «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τι ποιούσι». Δείγμα της Απείρου Αγάπης Του και του Απείρου Ελέους Του.

Δ.-   ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ
            Τα Άγια Πάθη του Χριστού ιστορούνται με απόλυτη παραστατικότητα και σαφήνεια, στο ακόλουθο εκκλησιαστικό κείμενο, κείμενο συγκλονιστικό. ΙΔΟΥ:
            «Σήμερον, κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
             Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύες.
             Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
             Ράπισμα κατεδέξατο ο εν Ιορδάνη ελευθερώσαν τον Αδάμ.
             Ήλοις προσηλώθη ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
             Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου.
                   Προσκυνούμεν σου τα πάθη, Χριστέ.
                   Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου ανάστασιν».

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:
             «Σήμερα κρεμιέται στο σταυρό αυτός που κρέμασε τη γη στα νερά.
              Φορεί ακάνθινο στεφάνι. Εκείνος, που είναι ο Βασιλιάς των αγγέλων.
              Ντύνεται ψεύτικο βασιλικό ένδυμα αυτός, που ντύνει τον ουρανό με σύννεφα.
              Καταδέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο Εκείνος, που ελευθέρωσε με το βάπτισμα τον άνθρωπο από τις αμαρτίες.
              Καρφώθηκε με καρδιά ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
              Τρυπήθηκε με λόγχη ο Υιός της Παρθένου.
                     Προσκυνούμεν τα πάθη Σου, Χριστέ.
                     Δείξε μας και την ένδοξη Ανάστασή Σου».

                 Είναι αντίφωνο της ακολουθίας των Αγίων Παθών. Ψάλλεται τη Μ. Πέμπτη. Ακούγεται και το εκκλησίασμα συγκλονίζεται. Συνταράσσεται. Καθηλώνεται. Ριγεί. Δακρύζει.
             Οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Ενάρετο, τον Δίκαιο, τον Αθώο, «τον Αναμάρτητο». Τον μίσησαν θανάσιμα. Μίσησαν Εκείνον, που όλη η ζωή Του ήταν διαρκής προσφορά Αγάπης και Ελέους προς τον άνθρωπο. «Λαός μου, τι εποίησα σοι και τι μοι ανταπέδωκας; Αντί του μάννα χολή και αντί του ύδατος όξος. Αντί του αγαπάν, με σταυρώσατε, με προσηλώσατε».
            Γιατί οι άνθρωποι θανατώνουν τους Δικαίους; Τους Ενάρετους; Το Σωκράτη, γιατί τον θανάτωσαν με τοπ θανατηφόρο κώνειο; Γιατί θανάτωσαν και τόσους άλλους;
            Ο Ιησούς Χριστός: «Ανέστη τριήμερος!!! Καθώς προείπεν: Έδωκεν ημίν την Αιώνιον Ζωήν και το Μέγα Έλεος!!!» Την ένδοξη Ανάστασή Του εορτάζουμε: Θεοπρεπώς!!! Θεοσεβώς!!! Μεγαλοπρεπώς!!! Αξιοπρεπώς!!!

 


 
ΜΕ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΗ ΜΑΣ! ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 04 Απρίλιος 2020 16:48


      Με την δεύτερη δική της ταινία, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία της  Burning from the inside, επανέρχεται στον χώρο του κινηματογράφου η συγχωριανή μας Μάρσια Τζιβάρα.
     Επανέρχεται με την ταινία της DANIA, η οποία συμμετέχει σήμερα 4/4/2020 και ώρα 21:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος (Ώρα προβολής της ταινίας) στο Berlin revolution film festival.
     Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, η οποία είναι μια ιστορία της σκηνοθέτιδος σχετικά με το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη, κάνοντας ταυτόχρονα ένα εικαστικό πείραμα.
    Όσοι επιθυμούν να την δουν, μπορούν να κάνουν κλικ στον υπολογιστή τους στον παρακάτω σύνδεσμο https://berlinrevolution.com/ .
    Υπενθυμίζεται ότι η ώρα προβολής της είναι στις 21:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος.
    Επειδή η ταινία, διαγωνίζεται με άλλες ταινίες στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, καλό είναι να δώσουμε την ψήφο μας ακολουθώντας τις οδηγίες του site. Η ταινία έχει αύξοντα αριθμό το 10 και τον τίτλο DANIA.
    Στη συγχωριανή μας ευχόμαστε καλή τύχη με την νέα της δουλειά!
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 04 Απρίλιος 2020 16:49
 
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΜΕΛΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2020 10:46
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2020 10:42
    Γεννήθηκε στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, όπου και μεγάλωσε.
   Κόρη των αείμνηστων Νικολάου Σούλια και της Αννας Παπαδημητρίου.
   Αδελφή των Ηλία, Μαρίας και  Πέτρου Σούλια.                                            Παντρεύτηκε τον Δημήτριο Τζουβάρα του Αχιλλέα, Αγρότη από το Μοσχοχώρι Φθιώτιδας. Από τον γάμο τους, απέκτησαν δυο παιδιά. Τον Στυλιανό και τον Νικόλαο Τζουβάρα.
   Υπήρξε ΤΑΚΤΙΚΟ μέλος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», με αύξοντα αριθμό μέλους 108.
   Απεβίωσε στις 23/2/2020 σε ηλικία 91 ετών.
   Ετάφη στις 24/2/2020 στο κοιμητήριο του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδας.
  PDF Εκτύπωση E-mail Επεξεργασία
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2020 10:47
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 6 από 104