Τα νέα μας
ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΧΟΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2020 06:42

       Απεβίωσε σήμερα 16/7/2020 η συγχωριανή μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΧΟΙΝΑ, σύζυγος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, κόρη των αείμνηστων συγχωριανών ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΣΤΡΑΚΑ, σε ηλικία 87 ετών στην ΛΑΜΙΑ.                                                                                                           Η εξόδιος ακολουθία της εκλιπούσης συγχωριανής θα τελεστεί αύριο 17/7/2020 και ώρα 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στο ΣΚΑΜΝΟ.
      Η ιστοσελίδα μας εκφράζει στουτς οικείους της τα ειλικρινή της συλληπητήρια.
      Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Σκαμνιώτικης γης που θα την σκεπάσει.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2020 06:44
 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 10:03

      Επίσημη έναρξη της σεζόν για το χωριό, με την παρουσία αρκετών κατοίκων που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στο χωριό μας και ήρθαν να περάσουν το καλοκαίρι τους δροσερά και ανέμελα.
     Παράλληλα την εμφάνισή της έκανε και η γνωστή καντίνα " Ο Γιατρός της πείνας" με τα σουβλάκια, τα λουκάνικα & τα χοτ ντόγκ, τα οποία τίμησαν την πρώτη της βραδιά αρκετοί συγχωριανοί και ιδίως μικρά παιδιά. Ομολογουμένως η πρώτη της καντίνας ήταν εντυπωσιακή σε όγκο πελατών, ενώ την δεύτερη ημέρα λειτουργία της, ήταν σαφώς κατά πολύ περιορισμένη σε προσέλευση κόσμου.
     Ούτως ή άλλως όμως δίνει διέξοδο στους φίλους του γρήγορου φαγητού στο χωριό μας και ειδικώτερα των μικρών παιδιών, που δεν μπορούν να μεταβούν σε κάτι πιο κοντινό όπως "Το χάνι Καρανάσιου", "Τα Πλατάνια", " Η Χολέβαινα". Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι σε όλους!
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 10:04
 
ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ Η ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ! PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 07:17


 
«Η Διαφορά ανάμεσα στην ηλιθιότητα και την ευφυϊα είναι ότι η ευφυία έχει τα όριά της». Αυτή η φράση, που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, εκφράζει μια πανάρχαια ιδέα.                                                                                                           
 Σύμφωνα με τον συγγραφέα  Κάρλο Μ. Τσιπόλα (1922-2000), Ιταλό ιστορικό της οικονομίας, γνωστό και για τις μελέτες του για τον υπερπληθυσμό, είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους συνανθρώπους και εμποδίζει την ευτυχία τους.                                                               
Η ομάδα αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Μαφία, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα ή το διεθνή κομμουνισμό-είναι μια ανοργάνωτη  και αχαρτογράφητη ομάδα που δεν διαθέτει αρχηγό ή πρόεδρο, δε διέπεται από κανονισμούς και ωστόσο κατορθώνει να δρα με άψογο συντονισμό, σαν να κατευθύνεται από κάποιο αόρατο χέρι..» Τη φύση, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά αυτής της αλλόκοτης ομάδας, της ομάδας των ηλίθιων, πραγματεύεται στο βιβλίο του με χιούμορ, πνεύμα και στοχασμό.Σύμφωνα με τον Carlo M.Cipolla υπάρχουν πέντε βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας.
  Πρώτος νόμος: «Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία».
 Δεύτερος νόμος: «Η πιθανότητα  να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο  είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου» ή από τη χαμηλή ή υψηλή επίδοσή του σε οποιονδήποτε τομέα. Ο συγγραφέας πιστεύει έπειτα από χρόνια παρατήρηση και πειραματισμό ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι. Κάποιοι είναι ηλίθιοι και κάποιοι όχι. Και αυτό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, καθορίζεται δηλαδή από τη φύση και όχι από πολιτισμικούς συσχετισμούς.Το καταστρεπτικό δυναμικό ενός ηλίθιου  εξαρτάται και από τον γενετικό παράγοντα, αλλά σχετίζεται και με την υφή των αρμοδιοτήτων και την ισχύ της θέσης που καταλαμβάνει το άτομο μέσα σε μια κοινωνία. Η τάξη και οι κάστες αλλά και η θρησκεία συμβάλλουν στην διάδοση και την εδραίωση της ηλιθιότητας. Συναντάς πολλούς ηλίθιους στις τάξεις των γραφειοκρατών, των στρατηγών, των αρχηγών κρατών.
O τρίτος νόμος φανερώνει πόσο βυθισμένο στον παραλογισμό είναι ένα ηλίθιο πλάσμα! Δίνεται ο εξής ορισμός του ηλίθιου: «Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημίες». Επίσης, επισημαίνεται πως η απόλυτη συνέπεια σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι σταθερό χαρακτηριστικό γνώρισμα του ηλίθιου και μόνο, διότι ένα μη ηλίθιο άτομο θα είχε φυσικές εναλλαγές στη συμπεριφορά του, ανάλογα με τις συνθήκες που θα είχε κάθε φορά να αντιμετωπίσει. Όταν έχεις επαφές με ένα ηλίθιο άτομο, βρίσκεσαι κυριολεκτικά στο έλεός του.  Ακόμα και οι πράξεις των κοινών κακοποιών είναι πιο εύκολο να εξηγηθούν από αυτές των ηλιθίων. Η συμπεριφορά του κακοποιού είναι κατακριτέα, αλλά διέπεται από  ένα είδος λογικής και είναι προβλέψιμη. Οι πράξεις των ηλίθιων είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τους ανθρώπους, γιατί είναι αλλοπρόσαλλες και αψυχολόγητες τις περισσότερες φορές. Είναι αυτό που έγραψε ο Σίλερ: «Ενάντια στην ηλιθιότητα ακόμα κι οι θεοί αγωνίζονται μάταια.»
 Προχωράμε έτσι στον τέταρτο νόμο κατά Cipolla που συνίσταται στο εξής: ότι οι μη ηλίθιοι πάντα υποτιμούν τους ηλίθιους και τις ζημιογόνες ή καταστρεπτικές συμπεριφορές τους και δεν αντιλαμβάνονται πως οι συναναστροφές μαζί τους αποτελούν μοιραίο λάθος. Και εν τέλει, προκύπτει ότι ο ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό. (πέμπτος νόμος).
Είναι ένα επίκαιρο δοκίμιο, που καλό είναι να το διαβάσουν οι πολίτες μιας χώρας που περνάει Κρίση, όπως είναι η χώρα μας. Μήπως οι πολιτικοί μας στην πλειοψηφία τους είναι ηλίθιοι, γι’ αυτό μας έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο κακό; Σίγουρα πολλοί άνθρωποι που έχουν καταστραφεί από ανάλγητες ή αποτυχημένες πολιτικές θα έχουν κάνει τέτοιες σκέψεις. Πολλές φορές νομίζουμε ότι η κακία είναι η αιτία, ενώ στην πραγματικότητα όλα τα φταίει η ηλιθιότητα. Σωστά ο Χάνλον (ή, κατ’ άλλους Χάινλαϊν) είχε πει: «ποτέ μην αποδίδεις στην κακοήθεια αυτό που εξηγείται επαρκώς με την ηλιθιότητα». Αλλά το δοκίμιο αυτό πρέπει να το μελετήσουν και οι παντός είδους πολιτικοί μπας και μπουν σε καμιά διαδικασία αυτοκριτικής και ουσιαστικής ενδοσκόπησης και σκεφτούν αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν ή καλούνται να παίξουν, ειδικά σε δύσκολους καιρούς.
Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει την φυσική ηλιθιότητα! Έτσι λοιπόν δεν πρέπει ποτέ να διαφωνείτε με έναν… ηλίθιο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα καταφέρει να σας εκνευρίσει. Στη χειρότερη, όμως, θα σας παρασύρει στη βλακεία του με αποτέλεσμα εσείς να πληρώσετε το τίμημα.
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020 09:42
 
ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ? PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2020 18:24
Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο του Στέφανου Σταμέλου διανθισμένο με φωτογραφίες της σημερινής κατάστασης της οδικής γέφυρας του Ασωπού

https://www.ilamia.gr/2020/07/09/gefyra-asopoy-stin-irakleia-lamias-tha-tin-afisoyme-na-gkremistei/?fbclid=IwAR0H_d_nGRajIfwO5sytvE9aNlPdNRPfPWHYUnny27huob_oW3NMRCBQIy0
 
ΟΑΣΗ ΔΡΟΣΙΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΙΜΩΝ!!! PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020 12:41

     Ζεστή νυχτερινή βραδιά και τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Λαμίας που βρέθηκαν στο χωριό μας και εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του, εξέφρασαν την επιθυμία τους για σουβλάκια.
     Στην αναζήτησή μας εκείνης της ώρας για κάπου κοντά, συγχωριανή, μας πρότεινε να επισκεφθούμε το «Χάνι Καρανάσου». Έκπληκτοι ρωτήσαμε εάν υπάρχουν σουβλάκια σε αυτό το μαγαζί και μας διαβεβαίωσε ότι πράγματι υπήρχαν! Στην διστακτικότητα που εμφανίσαμε και στην ερώτησή μας για την ποιότητα και την καθαριότητα του χώρου, μιας και παλιότερα είχαμε βιώσει μια δυσάρεστη κατάσταση, μας διαβεβαίωσε για την καθαριότητα και την ποιότητα του χώρου και την υπεύθυνη στάση του νέου επιχειρηματία που δουλεύει τον χώρο.
     Μιας ανάσας δρόμος λοιπόν με το αυτοκίνητο, διάρκειας 2 λεπτών μόλις απ το χωριό και βρεθήκαμε στο άλλοτε περίφημο «Χάνι Καρανάσου».  Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και τον όμορφο προαύλιο χώρο, μας καλωσόρισε ο νέος ιδιοκτήτης κ. Νικόλαος Πετίτσας, εγγονός του αείμνηστου Αποστόλη Καρανάσου.
     Δώσαμε την παραγγελία μας και απολαμβάνοντας την δροσιά του χώρου περιμέναμε  να σερβιριστούμε. Επτά πίτες σουβλάκι, πέντε καλαμάκια σουβλάκι «έφυγαν» στο λεπτό από τους μικρούς φιλοξενούμενους και τους συνοδούς, οι οποίοι εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την ποιότητα των πιάτων.
     Στην μικρή συζήτηση που είχαμε με τον νέο ιδιοκτήτη, μας ανέφερε ότι το κατάστημά του προσφέρει όλα τα είδη καφέ, τυρόπιτες, χορτόπιτες, κάποια είδη γλυκών, παγωτά, τσίπουρο με μεζέ, κρεατικά της ώρας, σουβλάκια και κάποιες φορές μαγειρευτά φαγητά! Στον πάγκο του καταστήματος τα μικρά παιδιά κυρίως, μπορούν να προμηθευτούν πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, σοκολάτες και άλλα παρόμοια είδη.
     Ζητώντας τον λογαριασμό, μείναμε έκπληκτοι από την τιμή! Για τις πίτες και τα καλαμάκια ο λογαριασμός ανήλθε στο ποσό των ….. 20 €!!! Σε ερώτηση αν μας έγινε κάποια ειδική τιμή, ο ιδιοκτήτης το αρνήθηκε κατηγορηματικά και μας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για κανονική χρέωση!
     Στο κλείσιμο της βραδιάς για τα παιδιά, το τόσο παρεξηγημένο «Χάνι Καρανάσου», μας αποζημίωσε κυριολεκτικά με τις υπηρεσίες του, τα δε παιδιά του κέντρου δέχτηκαν την ευγενική προσφορά σε παγωτά συγχωριανού που παρευρέθηκε στο μαγαζί, ενώ οι συνοδοί των παιδιών δέχτηκαν το κέρασμα μπύρας από έτερο συγχωριανό μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τις προσφορέςτους. Με τις καλύτερες εντυπώσεις επιστρέψαμε στο χωριό και είναι βέβαιο ότι θα ξαναεπισκεφτούμε το «Χάνι Καρανάσου».
     Προς τους λοιπούς συγχωριανούς και όχι μόνο, εν όψει των διακοπών του καλοκαιριού και μιας και δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στο χωριό μας και σίγουρα όχι σε ποιότητα και τιμές εφάμιλλες, συνιστούμε ανεπιφύλακτα το «Χάνι Καρανάσου».
     Επισκεφθείτε το, γευθείτε τα προϊόντα του, απολαύστε την δροσιά του και κερδίστε από τις πολύ καλές τιμές του! Στον νέο επιχειρηματία ευχόμαστε σε αυτές τις δύσκολες εποχές να καταφέρει να αποκαταστήσει την αίγλη του άλλοτε πασίγνωστου «Χάνι Καρανάσου» και να έχει καλές δουλειές!
Από καρδιάς……

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020 12:43
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 104