ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!! ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ !!! PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 22 Δεκέμβριος 2019 12:24

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!! Πότε γεννήθηκε ο Παγκόσμιος εορτασμός!!!

Του Δημήτρη Γ. Μπράνη

Σχολικού Συμβούλου – Νομικού

            Έως το 313 μ.Χ., έτος σταθμός στην Εκκλησιαστική Ιστορία (τότε με το Διάταγμα των Μεδιολάνων του Μ. Κωνσταντίνου κηρύσσεται η ανεξιθρησκεία: κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να πιστεύει σ΄ όποια θρησκεία επιθυμεί και τερματίζεται η δίωξη των Χριστιανών) ένας Παγκοσμίου χαρακτήρα λατρευτικός άξονας δεν υπήρχε. Δηλ. δεν υπήρχε ενιαίο χριστιανικό εορτολόγιο.
         Έως το 313 μ.Χ., λοιπόν, κάθε τοπική εκκλησία εόρταζε τα Χριστούγεννα κυρίως με βάση τις τυπικές παραδόσεις και σε χρόνο διαφορετικό η μια τοπική εκκλησία από την άλλη.
        Ο Παγκόσμιος εορτασμός των Χριστουγέννων γεννήθηκε από δυο ιστορικά γεγονότα: Το ένα ήταν το Διάταγμα των Μεδιολάνων – το Διάταγμα της ανεξιθρησκείας – και το άλλο ήταν η ανακήρυξη απ’ το Μ. Κωνσταντίνο της Κυριακής ως αργίας !!!
Σχόλιο 1ο: Ο Μ. Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη δικαίως ανακηρύχτηκαν απ’ την Εκκλησία ως Άγιοι και Ισαπόστολοι !!! Και η Ιστορία δικαίως ονόμασε τον Κωνσταντίνο: «Μέγα». Άνοιξαν το δρόμο για την ελεύθερη διάδοση, εμπέδωση και ανάπτυξη του Χριστιανισμού.
Σχόλιο 2ο: Συμπληρώθηκαν ήδη απ’ την έκδοση του ιστορικού Διατάγματος 406 χρόνια: 2019 – 0313 = 1706. Έως το ‘έτος: 379 – μΧ – τα Χριστούγεννα εορτάζονταν μαζί με τα Θεοφάνια, διότι και τα : Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια δηλώνουν και φανερώνουν τον ερχομό του Θεού στη Γη !!! Το 374 – μΧ – γίνεται κι ο διαχωρισμός των δυο εορτών και ορίζεται τα Χριστούγεννα να εορτάζονται «εφεξής» στις 25 Δεκεμβρίου, εννέα – 9 – μήνες μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου !!! Έκτοτε τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου και Παγκοσμίως !!! Ήταν ιδέα και πράξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Θεολόγου !!!
Σχόλιο: Είχε προηγηθεί ο Μ. Βασίλειος, που είχε ορίσει στην περιφέρειά του – Καισάρεια – τα Χριστούγεννα να εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου: Έτσι, ο εορτασμός των Χριστουγέννων λαβαίνει Παγκόσμιο χαρακτήρα το 379  - μΧ – κι επισημοποιείται δυο χρόνια αργότερα – 381 – κατά τη 2η Οικουμενική Σύνοδο.
          Το 392 – μΧ – ο Μ. Θεοδόσιος εκδίδει Διάταγμα και απαγορεύει τις ειδωλολατρικές εκδηλώσεις. Εδώ κλείνει και ο κύκλος των Ολυμπιακών Αγώνων – Ο.Α. Γίνονται θύματα της ορμής και του φανατισμού. Ήταν άθληση του σώματος και της ψυχής !!! Έμειναν στην αφάνεια μία χιλιετία, ½ της χιλιετίας και 4 χρόνια. 1000 + 500 + 4 = 1504 χρόνια. Αναβίωσαν το 1896 !!!
          Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία παίρνει πλέον χαρακτήρα χριστιανικό !!! Και καταρτίζεται ένα χριστιανικό εορτολόγιο για την ικανοποίηση των λατρευτικών αναγκών των Χριστιανών υπηκόων της. Είναι το σύμβολο μιας νέας εποχής, της Χριστιανικής !!! « Τα πάντα, ρει ». Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί το εξής γεγονός. Το Ρωμαϊκό Κράτος ήταν Κράτος πολυφυλετικό και πολυθρησκευτικό ! Τώρα γίνεται από πολυθρησκευτικό μονοθρησκευτικό – μονοθεϊστικό, χριστιανικό – αλλά και με στοιχεία του Συγκρητισμού και του Νεοπλατωνισμού. Π.χ. παράλληλα με τη λατρεία του Υψίστου Θεού λατρεύεται και ο Αήττητος Ήλιος. Επιβιώνει η εορτή του Μίθρα, της σποράς και της γονιμότητας. Συνεχίζονται οι Διονυσιακές και ορφικές εκδηλώσεις – λατρείες, έστω και παρανόμως. Πνέει νέος πνευματικός και υπαρξιακός άνεμος !!! Κι αυτό οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Χριστιανισμό, στη Νέα Πίστη !!!
Σχόλιο 1ο: Οι Μεσογειακοί Λαοί εορτάζουν τα Χριστούγεννα, τη Γέννηση του Θεανθρώπου, στην καρδιά του Χειμώνα – του Μεσογειακού Χειμώνα. Στις χώρες περί τη Μεσόγειο το Χειμώνα οι μεν ημέρες είναι μικρές, οι δε νύχτες είναι μεγάλες !!! Μέγιστη νύχτα είναι αυτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου – 21 – 22 – Δεκεμβρίου. Τη νύχτα αυτή, το Χειμερινό ηλιοστάσιο δηλ., οι άνθρωποι την εόρταζαν με πυρσούς και κλαδιά αειθαλών δέντρων, που τα στόλιζαν με φρούτα, κεριά και άλλα στολίδια. Έκαναν ακόμη στεφάνια με κλαδιά και στεφανώνονταν και οι ίδιοι. Σημ. Εδώ μάλλον βρίσκεται και η ρίζα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και όχι στον Ευρωπαϊκό Βορρά, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Η εορτή αυτή ήταν η εορτή της νίκης του φωτός κατά του σκότους, της ημέρας κατά της νύχτας.
Σχόλιο 2ο: Ο Χριστός είναι το φως του κόσμου. Το αιώνιο φως !!! Ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου και αυτός που με ακολουθεί, δεν θα περπατήσει μέσα στο σκοτάδι». Σχόλιο 3ο: Το φως του Χριστού είναι: Αγάπη, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Αδελφότητα, Αλληλεγγύη !!! Είναι Χάρη και Ευλογία !!! Είναι πίστη στο Θεό αδιάσειστη και ακράδαντη !!! Σχόλιο 4ο: Όλο το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι φως, φως Θεϊκό !!! Φως αιώνιο κι αθάνατο !!! Φωτίζει και καθοδηγεί. Λύνει όλα τα προβλήματα: ατομικά και κοινωνικά !!!
Σχόλιο 5ο: Είναι το αιώνιο βιβλίο !!! Είναι το βιβλίο των βιβλίων, γραμμένο στην Ελληνική Γλώσσα – τιμή και δόξα στο Ελληνικό Έθνος – και μεταφρασμένο σε όλες τις Εθνικές – Φυσικές Γλώσσες του Κόσμου, που υπερβαίνουν τον αριθμό 3000 !!! Σχόλιο 6ο: Όλα τα δεινά και τα κακά του κόσμου είναι απόρροια της αθεΐας και της απιστίας !
Σχόλιο 7ο: Η τοποθέτηση απ’ τους Πατέρες της Εκκλησίας του Παγκόσμιου εορτασμού των Χριστουγέννων στο χρονικό σημείο, που τελούνταν ειδωλολατρικές εορτές, ήταν σοφή !!! Σχόλιο 8ο: Η ενέργεια και πράξη αυτή της Εκκλησίας έκανε την ειδωλολατρία παρελθόν !
Σχόλιο 9ο: Το φως του Χριστού νίκησε !!! Το πνεύμα νίκησε την ύλη !
Σχόλιο 10ο: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!! Εορτή πανχριστιανική, παγκόσμια !!! Μητρόπολη των εορτών !!!
 
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 22 Δεκέμβριος 2019 12:31