ΣΚΕΨΕΙΣ - ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2019 14:51


Σκέψεις – Μηνύματα των Τριών Ιεραρχών!!!

Του Δημήτρη Γ. Μπράνη

Σχολικού Συμβούλου

Νομικού

Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν σοφοί!!! Κατέγραψαν σκέψεις που είναι μηνύματα σοφά, διαχρονικά, παντοτινά, επίκαιρα!!!
Μηνύματα Βασιλείου του Μεγάλου. Τα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων είναι κλασικά, κατάλληλα για κάθε άνθρωπο και προπαντός για τη νεότητα «Τα πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε».
Το σπίτι πρέπει να είναι το πρώτο: «σχολείο» του παιδιού, για να κρατύνεται και στο πνεύμα!!!
Ο φυσικός δάσκαλος του παιδιού πρέπει να κατέχει πλήρως όλα τα γνωστικά αντικείμενα, που διδάσκει και τη διδακτική μέθοδο κάθε γνωστικού αντικειμένου. Διδάσκει γνώσεις και παρέχει αγωγή!!! Πρέπει ν αποφεύγει κάθε μορφή βίας. «Το βίαιον μάθημα» ούτε εμπεδώνεται και ούτε αφομοιώνεται. Να έχει συνέπεια λόγων και έργων. Να μη διδάσκει άλλα και άλλα πράττει. Τότε: «Κτίζει στην άμμο».
Τα 2 φύλλα – άντρας – γυναίκα – είναι ίσα!!! Ψυχή και πνεύμα έχει ο άντρας, ψυχή και πνεύμα έχει η γυναίκα. Δε θα πρέπει να κλαίμε και να οδυρόμαστε πολύ για το θάνατο. Διότι: «παν το πολύ, φύσει το πολέμιον». Ο λόγος είτε ο γραπτός είτε ο προφορικός, ιδίως δε ο πρώτος, πρέπει να είναι βραχύς, σαφής και καταληπτός!!!
Μηνύματα Γρηγορίου του Θεολόγου. Το πρώτιστο των επίγειων αγαθών είναι η παιδεία!!! Η αγωγή!!! «Η αγωγή είναι η επιστήμη των επιστημών και η τέχνη των τεχνών». Τα ομηρικά έπη είναι «θαυμάσια».
«Κάθε άνθρωπος έχει τη φυσική μητέρα του. Κοινή, όμως, πάντων μήτηρ είναι η Πατρίς». «Η φυσική μητέρα είναι πράγμα ιερό και όσιο!!! Ιερότερο, όμως, και οσιότερο πράγμα είναι η κοινή μητέρα, η Πατρίς!!! «Η φιλοπατρία είναι η σώτειρα της Πατρίδας». Είναι το συναίσθημα που πάλλει στις καρδιές!!!
Μηνύματα Ιωάννου του Χρυσοστόμου. «Ουδέν γλυκύτερον Πατρίδος». Όμοιο με το ομηρικό. Ο πλούτος αυτός καθ΄ εαυτόν δεν είναι κάτι το μεμπτό, το κακό, το άσχημο και το επιλήψιμο. Εφόσον κερδίζεται με μέσα θεμιτά, τίμια, νόμιμα, δεν συνιστά μομφή. Μομφή συνιστά η κακή διαχείρισή του. Όταν όμως, αποκτάται με βίαια και παράνομα μέσα: με κλοπή, με αρπαγή ή με άλλους παράνομους τρόπους, τότε είναι μεμπτός! Τότε είναι επιλήψιμος. Είναι αξιοκατάκριτος. Ο πλούτος είναι μέσο. Δεν είναι αυτοσκοπός. «Το τιμιότερο πράγμα για τη γυναίκα είναι ο άντρας της και το προσφιλέστερο πράγμα για τον άντρα είναι η γυναίκα του».
Σχόλιο. Αυτά τα δυο πράγματα είναι οι ακλόνητοι πυλώνες του γάμου και της οικογένειας.
Η νηστεία αποσκοπεί τόσο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, όσο και στην άσκηση της ψυχής και του πνεύματος!!! Είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Εξυγιαίνει τον οργανισμό και ημερεύει το χαρακτήρα!!! Γλυκαίνει τη ζωή. Πλαταίνει το νου. Ενώνει με το Θεό!!! Το Θεό του απείρου ελέους και της απείρου αγάπης!!!
Ο λόγος πρέπει να συνδυάζει τρεις αρετές: Το μέτρο, τη σαφήνεια – «σοφόν το σαφές» και τη χάρη!!!
Οι Τρεις Ιεράρχες είναι τα Τρία ολόλαμπρα και ολοφώτεινα άστρα του Εκκλησιαστικού Στερεώματος!!!
Ήταν άνθρωποι του πνεύματος!!! Διέπρεψαν σ΄ όλους τους τομείς του και άφησαν παρακαταθήκες αιώνιες. Κατέγραψαν μηνύματα: λόγια, σκέψεις, έργα – παντοτινά επίκαιρα και χρήσιμα, παντοτινά ωφέλιμα!!!