ΜΥΝΗΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΡΓΩΜΑ" ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 16:29

Οικολογικές οργανώσεις ζητούν την άμεση επέμβαση εισαγγελέα για το "όργωμα της Λίμνης του Καλιδρόμου!

Μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νίκου Σταυρογιάννη


Οικολογικές οργανώσεις εδώ και ημέρες, με καταγγελία τους, ζητούν την άμεση επέμβαση εισαγγελέα με αφορμή τα βίντεο που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και δείχνουν θηριώδη τζιπ 4Χ4 να “οργώνουν” την λίμνη του Καλλιδρόμου.

Σε άρθρο του ένας από τους καταγγέλλοντες ο κ. Στέφανος Σταμέλλος από την “Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς”, έγραψε: “«η Λίμνη Καλλιδρόμου για μια φορά ακόμα στις ρόδες των ανεγκέφαλων τζιπάδων”.Σε video που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, καταγράφηκαν στιγμές όπου θηριώδη τζιπ 4 Χ 4 οργώνουν την πανέμορφη Λίμνη από άκρη σε άκρη! Όπως τόνισε ο κ. Σταμέλλος, ανάλογες εικόνες είχαμε παρακολουθήσει και πριν λίγα χρόνια αλλά δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζεται. Μίλησε για ανεγκέφαλους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σεβασμός, για βιασμό του βουνού, ότι το βουνό δεν ανήκει στους ιδιοκτήτες αυτών των τζιπ που εκτονώνονται με αυτό τον τρόπο. Ενώ αναρωτήθηκε αν το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει κάποιον εισαγγελέα! Υπήρξαν πολλές υποσχέσεις από εισαγγελείς περιβάλλοντος, αλλά έως τώρα δεν έγινε τίποτα τόνισε ο κ. Σταμέλλος. Αυτή την φορά όπως είπε, περιμένει αυτεπάγγελτη επέμβαση με βάση τις εικόνες.

Σύμφωνα πάντως με τον Ν. 3937/2011 για την" Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις" και ειδικότερα στο Αρθρο 13, σημειώνεται ρητά πως "Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσιες, όπως ενδικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, τα ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές".

Η όλη υπόθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον του Δήμαρχου Λαμιέων κ. Νίκου Σταυρογιάννη ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν οι "τζιπάδες" στην Λίμνη του Καλλιδρόμου.

Με αυτήν, ζητά να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για τον εντοπισμό των δραστών που όργωσαν κυριολεκτικά, χάριν επίδειξης και διασκέδασης, έναν από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους της περιοχής μας και του Δήμου μας, υποβαθμίζοντας βάναυσα το φυσικό περιβάλλον και προξενώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά στην ιδιαίτερης σημασίας χλωρίδα και πανίδα του οικοσυστήματος της περιοχής.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους δράστες, που όργωσαν κυριολεκτικά, για λόγους επίδειξης και "διασκέδασης", έναν από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους του Δήμου μας, προξενώντας μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στην ιδιαίτερης σημασίας χλωρίδα και πανίδα, Λίμνη του Καλλιδρόμου...», δήλωσε ο Δήμαρχος Λαμιέων.


Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 17:37