Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΜΝΟ
Σελ. 2
Όλες οι Σελίδες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΜΝΟ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Ο Σκαμνός είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας επάνω στον οδικό άξονα της παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας – Αθηνών, ενώ πάνω από το χωριό διέρχεται ο νεώτερος οδικός άξονας Λαμίας – Πατρών. Γραφικό και πανέμορφο, είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων .        Από τον Σκαμνό – Ασωπό – Κουμαρίτσι – Οίτη οριοθετείται ζώνη ειδικής προστασίας της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας/καταφύγια άγριας ζωής. SPA GR EE Οδηγία 79/409, Ν.2637/1998). (Πηγή: www.dimosgorgopotamou.gr)
Γεωγραφικά το χωριό μας συνορεύει με τα χωριά Ελευθεροχώρι, Μπράλο και Οίτη Φθιώτιδος. Απέχει 28 χλμ. από την πόλη της Λαμίας, 15 χιλιόμετρα από την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, 35 χλμ. από την παραθαλάσσια κωμόπολη των Καμένων Βούρλων, 11 χλμ. από την Γραβιά Φωκίδος με το ξακουστό της χάνι, και 45 χλμ. περίπου από το το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

 
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το χωριό βρίσκεται εγκατεστημένο νοτιοδυτικά των πλαγιών του όρους Καλλίδρομου και η θέση του επιτρέπει στον κάτοικο και τον επισκέπτη να απολαμβάνει την απεριόριστη θέα του. Το στοιχείο του πράσινου είναι εξαιρετικά έντονο από κάθε λογής δένδρα όπως Μουριές (εν αφθονία), Πλατάνια (Platanus sp.), Κυπαρίσσια, Δρύς (Quercus sessiliflora Q conferta), Πουρνάρια (Quercus coccifera), Αριές (Quercus llex),Κουμαριές (Arbutus unedo), Κουτσουπιές, Έλατα ,και γενικά πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το σκηνικό συνθέτουν όμορφα σπίτια με πέτρα και ξύλο, εκκλησίες και μικρά ξωκλήσια και πινελιές από πετρόκτιστες βρυσούλες.
Το χωριό αποτελεί επίσης συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα χωριά Οίτη, Σκλήθρο, Οινοχώρι, Αποστολιάς, Παύλιανη, Καλοσκοπή, Πανουργιάς, Στρώμη, Πυρά, Μαυρολιθάρι, Καστριώτισσα, Κάτω Μουσουνίτσα, και Αθανάσιος Διάκος με την πόλη της Λαμίας.
Το χωριό παρέχει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του την άνεση ώστε μέσα σε λιγότερο από 45΄λεπτά της ώρας (η πιο μακρινή μετακίνηση) να επισκεφθεί κάποια μεγάλη πόλη (Λαμία), να απολαύσει το μπάνιο του (Καμένα Βούρλα) ή να επισκεφτεί το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού για σκι, ή να απολαύσει τον καφέ του ή το ποτό του, σε κάποιο από τα εκπληκτικά sale της περιοχής.

 
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΚΑΤΟΙΚΟΙ- ΑΣΧΟΛΙΕΣ

Ο Σκαμνός ανήκει διοικητικά στον Δήμο Γοργοποτάμου ( από 1/1/1999) με έδρα το Μοσχοχώρι. Ο μόνιμος πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 30 κατοίκους. Η έκτασή του καταλαμβάνει δάση, βοσκότοπους, μηδαμινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια, δρόμους, βράχια, χαράδρες, φαράγγια.
Από τους μόνιμους κάτοικους ελάχιστοι ασχολούνται πλέον με την κτηνοτροφία, κανένας με την γεωργία, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού το αποτελούν συνταξιούχοι.
Δυστυχώς το χωριό δεν διαθέτει ούτε καφενείο, ούτε ταβέρνα, ούτε κάποιο κατάλυμα για επισκέπτες, με συνέπεια οι κάτοικοί του να τα αναζητούν στα γύρω χωριά της περιοχής μας.