Ποια μέρη αξίζει να επισκεφθείτε

Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει σημεία φυσικής ομορφιάς ή ιστορικής αξίας που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας. Σας παραθέτουμε μερικά από αυτά ώστε να πάρετε μια πλούσια γεύση από τα μέρη μας.

-    Ιερά Μονή Δαμάστας: Απέχει 11 χιλιόμετρα από τον Σκαμνό στις βορεινές πλαγιές του Καλλιδρόμου είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Παναγίας της Δαμάστας. Εορτάζει κάθε χρόνο την 8η Σεπτεμβρίου, μαζεύοντας πλήθη πιστών. www.egolpio.wordpress.com

-    Γέφυρα Γοργοποτάμου: Απέχει 22 χιλιόμετρα περίπου από τον Σκαμνό. Πάνω από το χωριό Γοργοπόταμος βρίσκεται η ιστορική γέφυρα που ενώνει τις δυο πλαγιές του όρους Οίτη και στην οποία περνά η σιδηροδρομική γραμμά Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σ αυτήν την γέφυρα γράφτηκε μία από τις ενδοξότερες σελίδες της αντίστασης. Την νύχτα της 25/11/1942, οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ σε συνεργασία με Αγγλους σαμποτέρ, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώνστας τεράστια προβλήματα στον εφοδιασμό των Γερμανών κατακτητών. Περισσότερα για το χρονικό της ανατίναξης στο: www.gorgopotamosvillage.gr

-    Θερμοπύλες: Σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τον Σκαμνό μπορείτε να επισκεφτείτε το μνημείο των Θερμοπυλών καθώς και τον τύμβο όπου διεξήχθη το 480 π.Χ η πασίγνωστη μάχη.
http://el.wikipedia.org/wiki/

-    Το Χάνι της Γραβιάς: Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τον Σκαμνό ευρίσκεται το χάνι της Γραβιάς στο οποίο ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με λιγοστούς μαχητές απέκρουσε 8.000 Τούρκους υπο τον Ομέρ Βρυώνη στις 8 Μαΐου 1821. http://img.pathfinder.gr

-   Λίμνη Καλλιδρόμου: Το βουνό του Καλλιδρόμου εντυπωσιάζει με την βλάστησή του που αποτελείται από έλατα, βελανιδιές, πουρνάρια, κουμαριές. Πόλος έλξης του Καλλιδρόμου είναι η λίμνη του. Πρόκειται για μια φυσική λεκάνη στην οποία μαζεύεται το νερό ειδικότερα όταν λιώνουν τα χιόνια. Το καλοκαίρι που η λίμνη ξεραίνεται η περιοχή ευωδιάζει από το άρωμα της μέντας.        Η πρόσβαση της λίμνης από το Σκαμνό για τους οδοιπόρους γίνεται από μονοπάτι σε διάστημα περίπου 3 ωρών ή οδικώς μέσω Ελευθεροχωρίου σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον Σκαμνό. Στην περιοχή τον Απρίλη του 1822 ο Στρατηγός Μακρυγιάννης έδωσε σκληρή μάχη με τους Τούρκους γνωστή και ως μάχη της Νευρόπολης.

-    Φαράγγι του Ασωπού: Πασίγνωστο πανελληνίως, ιδιαίτερα στους ορειβατικούς συλλόγους της χώρας μας για την διάσχισή του το πρώτο 15νθήμερο κάθε Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γοργοποτάμου σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ Λαμίας και την συνδρομή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
       Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης υπάρχει υποδοχή των ορειβατικών ομάδων και όσων θέλουν να συμμετάσχουν στην διάσχιση του φαραγγιού και ακολουθεί εκδήλωση με άφθονο φαγητό, κρασί και χορό. Το σκέλος της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνει πρωινό ρόφημα και κατόπιν διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού. http://mobile.agrotravel.gr

-    Καταφύγιο άγριας ζωής Οίτης Παύλιανης: Στα ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Γοργοποτάμου Οίτης, Σκαμνού, Δέλφινου, Ελευθεροχωρίου, Κουμαριτσίου, καθώς και στην κοινότητα Παύλιανης εκτείνεται καταφύγιο άγριας ζωής ειδικά προστατευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνει δασικές λιβαδικές και άλλες εκτάσεις και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και σπανίων ζώων και πτηνών. Πηγή: www.dimosgorgopotamou.gr

-    Ιαματικά Λουτρά: Πλησίον του χωριού μας και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 17 χιλιομέτρων, βρίσκονται ιαματικά λουτρά τα οποία επισκέπτεται πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδος, προκειμένου να γνωρίσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Αυτά τα Ιαματικά Λουτρά είναι:
          -     Καλλίδρομου (Ψωρονέρια): Θερμοκρασία νερού 33ο C. Κατάλληλα για δερματικές παθήσεις, ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ισχιαλγίες.

          -     Θερμοπυλών: Θερμοκρασία νερού 41ο C. Κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, φλεβίτιδες, αιμορροΐδες, γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις αναπνευστικού συστήματος.

          -      Κονιαβίτη: Θερμοκρασία νερού 33ο C. Κατάλληλα για χρόνιο άσθμα, βρογχίτιδες, ρινίτιδες. Έχουν επίσης καλλυντικές ιδιότητες. Η ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, βρίσκονται ένα (1) χιλιόμετρο από τα Καμένα βούρλα στο δρόμο προς Λαμία.

          -     Καμένων Βούρλων: Θερμοκρασία νερού 35 – 36ο C. Κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, νευρολογικές, γυναικολογικές & αγγειακές παθήσεις.
(Πηγή: Χρυσός οδηγός Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας)