Ευρετήριο Άρθρου
Οι εκκλησίες του χωριού
Σελ 2
Σελ 3
Όλες οι Σελίδες
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

1.    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ)

Το χωριό μας σήμερα έχει ως ενορία τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και αποπερατώθηκε το έτος 1958.
Για την εξόρυξη της απαιτούμενης πέτρας για το κτίσιμο του ναού, δούλεψαν εθελοντικά οι κάτωθι χωριανοί:
•    Τζιβάρας Δημήτριος του Κωνσταντίνου.
•    Τζιβάρας Λουκάς του Κωνσταντίνου.
•    Τζιβάρας Νικόλαος του Βασιλείου
•    Τζιβάρας Κωνσταντίνος του Ευσταθίου και
•    Πολυζωϊδης Αλέξανδρος του Δημητρίου.

Κατόπιν με την οικονομική βοήθεια και την εργασία όλων των συγχωριανών, ο Ιερός Ναός άρχισε να κτίζεται και αποπερατώθηκε το έτος 1958 με την οικονομική βοήθεια του Βασιλέα της Ελλάδος Παύλου του Α΄ μετά από αίτημα του γέροντα Αθανασίου Σκαρή, ο οποίος του το ζήτησε  στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Σκαμνού το έτος 1952.

Στις 12 Ιουλίου 1998 ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης εγκαινιάσθηκε

Παραπάνω βλέπουμε τις επιστολές από το Βασιλικό Γραφείο προς τον γέροντα Αθανάσιο Σκαρή (φωτογραφία) για την ενημέρωσή του ως προς την εξέλιξη του αιτήματός του. (Προσωπικό αρχείο Θεοφάνη Σκαρή – Πολύκαρπου Αστρακά).με κάθε επισημότητα χοροστατούντος του κ.κ Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαου.
Στην Αγία Τράπεζα τοποθετήθηκε λειψανοθήκη με τα οστά των τριών Μαρτύρων:
    Αγίου Ανδρέα
    Αγίου ιερέως Νικολάου Πλανά και
    Αγίων Μαρτύρων Μοναχών Χοζεβά (Ιερουσαλήμ)

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ο πρώτος ιερέας που λειτούργησε ήταν  ο Σκαμνιώτης Ιερέας Δημήτριος Γκόλφης.
Σήμερα έχουμε την ευχή και την χαρά να ασκεί τα καθήκοντά τους ως ιερεύς ο Σκαμνιώτης ιερέας Ευστάθιος Ν. Τζιβάρας.Η φωτογραφία του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης σήμερα:


3.    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
   Κατά τον διατελέσαντα δάσκαλο του χωριού κατά το σχολικό έτος 1962-1963 Γεώργιο Κοτσίλη και στην εργασία του με  τίτλο, « Εργασία Γεωργίου Κοτσίλη, Διευθυντού του σχολείου, Σχολικόν έτος 1962 – 1963, γίνεται λόγος για την ύπαρξη του Ναού από το έτος 1800. Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα περίπου από το χωριό είναι ορατός, κτισμένος σε κτισμένος σε μικρό λόφο και από κάτω του δεσπόζει η γέφυρα της Παπαδιάς.
   Ο ναός αυτός κάηκε το 1941 από τους Ιταλούς. Μάλιστα διασώζεται εικόνα ελαφρώς καμένη από την φωτιά. Έξωθεν και γύρω του ναού υπήρχαν τεράστιες πουρνάρες και δρυς οι οποίες κατά την κατοχή, ξυλεύθηκαν από Ιταλούς στρατιώτες για να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα.  Αργότερα ο ναός αναστηλώθηκε με ενέργειες ενός τάγματος Πεζικού του Ελληνικού Στρατού. Συγκεκριμένα υπάρχει τσιμεντένια πλάκα η οποία αναφέρει ως ημερομηνία (έναρξης ή τέλους των εργασιών του ναού) την ημερομηνία 15/3/1949 ΤΠΠΚ.
   Στον εξωτερικό χώρο του ναού έως και το τέλος της δεκαετίας του 50 βρίσκονταν το τότε νεκροταφείο του χωριού.4.    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται στην κορυφή του σημερινού χωριού και απ  ότι λέγεται από τους παλαιότερους είναι πάρα πολύ παλιός ναός. Παλιότερα ο Άγιος Αθανάσιος συντηρούνταν από τους κτηνοτρόφους (τσοπάνηδες).
Έξωθεν και γύρω του ναού όπως και στον Άγιο Ευστάθιο, υπήρχαν τεράστιες πουρνάρες και δρυς οι οποίες κατά την κατοχή, ξυλεύθηκαν από Ιταλούς στρατιώτες για να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα. 
Κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου τελείται λειτουργία ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και ήταν η ημέρα που γίνονταν το επίσημο πανηγύρι του χωριού με Δημοτικούς χορούς, κλαρίνα, ψητά κα.
Το πανηγύρι του χωριού εδώ και 25 περίπου έτη έχει σταματήσει να διοργανώνεται.


Ο Άγιος Αθανάσιος σήμερα


5.    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου κτίστηκε το έτος 1993 και είναι ιδιοκτησίας του ζεύγους Κωνσταντίνου και Ροδοθέας Τζιβάρα. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού μερικές δεκάδες μέτρα παραπάνω από τον κύριο Ενοριακό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Ιγνατίου Σάπιου Πρωτοσύγκελου Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με εντολή του κ.κ Μητροπολίτη Φθιώτιδας Δαμασκηνού.
Εντός του ναΐσκου υπάρχει παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης & του Αγίου Νικολάου.
Αξίζει κανείς να θαυμάσει το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού από Ευρωπαϊκή φλαμουριά φτιαγμένο από εξαίρετο τεχνίτη καθώς και την ολοκληρωμένη πια  εκπληκτική αγιογράφησή του. Ανήκει δε στο μετόχι του Αγίου Γεωργίου Στυλίδας.
Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου εορτάζεται η Παναγία με τον δέοντα σεβασμό ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το επισκέπτονται να προσευχηθούν στην Παναγία.