Ιστορικές σελίδες - Σελ 7 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 30 Ιανουάριος 2010 04:50
Ευρετήριο Άρθρου
Ιστορικές σελίδες
Σελ 2
Σελ 3
Σελ 4
Σελ 5
Σελ 6
Σελ 7
Όλες οι Σελίδες


Ηθικές αμοιβές - απονομές μεταλλίων στους σαμποτέρ της επιχείρησης

Η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς στον πόλεμο.
Ο Edmonds ήθελε να είναι βέβαιος ότι τα μέλη της ομάδας θα ελάμβαναν πλήρη αναγνώριση της πράξεώς των. Μέχρι τότε ποτέ δεν είχε εισηγηθεί την απονομή διακρίσεως για οιονδήποτε και μη γνωρίζοντας την διαδικασία έστειλε σήμα στο Κάιρο, στο οποίο περιέγραψε λεπτομερώς τον ρόλο εκάστου στην επιχείρηση αφήνοντας εκείνους να κάνουν τις εισηγήσεις. Η απάντηση ήταν ότι έπρεπε να υποβληθούν αμέσως οι προβλεπόμενες προτάσεις απονομής τιμών. Ενώ ο Edmonds προσπαθούσε να συντάξει τις προτάσεις έλαβε σήμα του Mayers:« Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της πράξεως έχει κερδίσει ένα VC (Σταυρό της Βικτορίας). Επαναλαμβάνω VC. Εφ όσον συμφωνείς μη διστάζεις». Καθώς δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η συμμετοχή του Stott ήταν εξαιρετικά υψηλής αποδόσεως, ο Edmonds δεν δίστασε να τον προτείνει για την απονομή του VC. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Edmonds συνάντησε τον Mayers και τον άκουσε να λέει ότι οι δυο καταστάσεις προτάσεών τους συνέπιπταν, πλην του Stott, τον οποίο ο Mayers πρότεινε για το DSO (Μετάλλιο Διακεκριμένων Πράξεων). Όταν ο Mayers έλαβε πλήρη εξιστόρηση των κατορθωμάτων του Stott έστειλε άμεσο σήμα στο Κάιρο ακυρώνοντας την εισήγησή του και υποστηρίζοντας την πρόταση του Edmonds. Οπωσδήποτε στον Stott απενεμήθη το DSO. Στον Gordon-Greed απενεμήθη επίσης με το DSO. Στον Scott και τον McIntyre απενεμήθη ο MC (Πολεμικός Σταυρός). Στον Match και τον Khuri απενεμήθη το μετάλλιο ΜΜ (Στρατιωτικό Μετάλλιο).
( Πηγές: Ιστοσελίδα NEW ZEALAND ELECTRONIC TEXT CENTRE επιλογή κειμένου-μετάφραση – φωτογράφιση Γ. Αντωνάκος & Εφημερίδα «ΔΑΦΝΕΣ» των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Αρ. φύλλου 35 ,Σελίδα 3 και Αρ. φύλλου 36, σελίδες 3 & 4).
ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΘΥΡΕΜΑΤΟΣ (ΟΔΙΚΗ)

Η οδική αυτή γέφυρα η οποία αποτελούσε τμήμα της τότε Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Αθήνας κατασκευάστηκε το έτος 1938. Ήταν τσιμεντένια και εργάσθηκαν πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού μας βγάζοντας τα προς το ζην. Άλλοι έφτιαχναν τσιμέντο, άλλοι καλούπωναν, άλλοι έσκαβαν κα.
Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν το έτος 1939. Η Γέφυρα αυτή κατά την οπισθοχώρηση των συμμάχων ανατινάχτηκε  τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 1941 από Αυστραλούς και νεοζηλανδούς στρατιώτες.
Πηγή: Αναφορές Δημητρίου Τζιβάρα του Ιωάννη στον γράφοντα

Φωτογραφία της ημέρας των εγκαινίων της γέφυρας στο βαθύρεμα το έτος 1939. Φωτογραφικό αρχείο Δημητρίου Τζιβάρα του Ιωάννη


Τα θεμέλια της ανατιναγμένης γέφυρας όπως διασώζονται έως σήμερα.


Η νεώτερη εικόνα της γέφυρας μετά την ανατίναξή της, κατασκευασμένη περίπου πενήντα μέτρα πιο μέσα από την παλαιά γέφυρα. Αποτέλεσε κομμάτι της Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Σήμερα χρησιμοποιείτε από κατοίκους ντόπιους και των γύρω περιοχών.