Ιστορικές σελίδες - Σελ 6 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 30 Ιανουάριος 2010 04:50
Ευρετήριο Άρθρου
Ιστορικές σελίδες
Σελ 2
Σελ 3
Σελ 4
Σελ 5
Σελ 6
Σελ 7
Όλες οι Σελίδες

Σύνδεση των εκρηκτικών και ανατίναξη της Γέφυρας

Ο Gordon-Greed, ο Scott και ο McIntyre αναχώρησαν αμέσως και συνάντησαν τους άλλους στο φαράγγι στις 18 Ιουνίου. Μετέφεραν τις εκρηκτικές ύλες πιο χαμηλά και επέστρεψαν στον καταυλισμό, το μόνο στεγνό και επίπεδο σημείο, όπου μπορούσαν να κοιμηθούν. Μέχρι το επόμενο απόγευμα (19) είχαν μεταφέρει όλα τα εφόδια στην ελαχίστη ασφαλή απόσταση από τη γέφυρα. Το κρύο ήταν έντονο και σχεδόν ανυπόφορα, καθώς φορούσαν κοντά παντελόνια και λαστιχένια παπούτσια. Η νύχτα είχε προχωρήσει αρκετά καθώς οι άνδρες μετέφεραν τα εκρηκτικά στο βόρειο υποστύλωμα του ατσάλινου τόξου. Βρήκαν αγκαθωτό συρματόπλεγμα ανασηκωμένο για τους εργάτες και σκάλες ανεπτυγμένες επάνω στην κατασκευή μέχρι του ύψους μιας πλατφόρμας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε πολύτιμο κέρδος χρόνου. Κοίταξαν προς τα πάνω τη γέφυρα και είδαν στο φεγγαρόφωτο την σκιά ενός σκοπού, ο οποίος με το όπλο κρεμασμένο στο ώμο βημάτιζε πάνω-κάτω, 50 υάρδες μακριά του φαινόταν το φυλάκιο, όπου 50 ακόμη Γερμανοί ήσαν σε ετοιμότητα. Ο Scott και ο McIntyre αναρριχήθηκαν στην πλατφόρμα, ανέβασαν τα εκρηκτικά με αρτάνες αλεξιπτώτου και άρχισαν να τα τοποθετούν. Ο Gordon-Greed στάθηκε κοντά στο μονοπάτι, που κατέβαινε από το φυλάκιο στο ρέμα. Αν και το φυλάκιο δεν ήταν ορατό καθόρισε την θέση του από το μουρμουρητό των ανδρών της φρουράς. Τα νεύρα των δολιοφθορέων τεντώθηκαν όταν αντελήφθησαν την καύτρα ενός τσιγάρου από πάνω, να κινείται προς το μέρος τους. Ο Gordon-Greed τους έκανε σινιάλο να παραμείνουν σιωπηλοί και κρύφτηκε δίπλα στο μονοπάτι. Το φώς πλησίαζε όλο και περισσότερο, οπότε διέκρινε τη φιγούρα ενός Γερμανού στρατιώτη. Οι σαμποτέρ παρέμεναν εντελώς ακίνητοι. Τότε καθώς ο Γερμανός περνούσε δίπλα του ,ο Gordon-Greed τον χτύπησε δυνατά στο κεφάλι με ένα κομμάτι ξύλο. Ο στρατιώτης κατέρρευσε χωρίς αναπνοή και έπεσε στο ρέμα 100 πόδια πιο κάτω. Ο Gordon-Greed ψιθύρισε στους καταστροφείς “συνεχίστε και γρήγορα”. Όταν πλέον η δουλειά είχε προχωρήσει αρκετά ο Stott προσεφέρθη εθελοντικά να ανέβει στο φαράγγι μέχρι το κατάλληλο παρατηρητήριο, από όπου θα μπορούσε να δει τα αποτελέσματα της καταστροφής. Αμέσως μετά ο Match και ο Khuri ξεκίνησαν την ανάβασή τους στο φαράγγι, προκειμένου να φθάσουν στο σημείο που είχαν αφήσει τα δυο μουλάρια, έτοιμοι για την σύμπτυξή τους.
Γράφει ο Match « τι τρελή προσπάθεια ήταν αυτό το σκαρφάλωμα, μέσα από το νερό επάνω στα σχοινιά. Ενώ ανέβαινα μια σχοινένια σκάλα τα χέρια μου με εγκατέλειψαν και έπεσα κάτω περίπου 25 πόδια, με συνέπεια να κτυπήσω άσχημα στο καλάμι του ποδιού μου. Πέρασαν δεκαπέντε λεπτά περίπου μέχρι να συνέλθω και να ακούσω τον Khuri να με φωνάζει από το σκοτάδι ψηλά. Τελικά ανέβηκα μετά από μερικές προσπάθειες». Ο Scott και ο McIntyre, οι δυο αξιωματικοί δυναμιτιστές στην πλατφόρμα δούλευαν γρήγορα και αθόρυβα. Ήσαν τόσο συγκεντρωμένοι στο έργο τους ώστε ο ήχος της κάθε κίνησης, όσο σιγανός και αν ήταν πολλαπλασιαζόταν και δημιουργούσε αγωνία. Κάποια στιγμή ένα μπουλόνι έπεσε, βασανίζοντάς τους σε κάθε χτύπο στα σίδερα της κατασκευής. Ένα προβολέας άναψε και σάρωσε τη γέφυρα από το ένα άκρο στο άλλο. Οι δυό τους έκρυψαν τα πρόσωπα και τα χέρια τους και έμειναν ακίνητοι, ενώ η δέσμη τους προσπερνούσε, αν και θα έπαιρναν όρκο ότι το φως στάθηκε επάνω τους και ότι τα βλέμματα όλης της φρουράς τους κοιτούσαν επίμονα. Ακριβώς τα μεσάνυχτα, μετά από δυο ώρες δουλειά, οι καταστροφείς έκαναν σινιάλο στον Γκόρντον-Κρήντ ότι τέλειωσαν. Τα γεμίσματα είχαν προσαρμοσθεί στα τέσσερα μέλη του τόξου και είχαν συνδεθεί με δακτυλίους ακαριαίου πυραγωγού σχοινίου. Η συνδεσμολογία ήταν διπλή, προς αποφυγήν αποτυχίας. Πέντε πυροκροτητές χρονοκαθυστέρησης τοποθετήθηκαν στα γεμίσματα για την πυροδότησή τους. Αναγκαιούσε μόνο ένας, αλλά οι σαμποτέρ δεν ήθελαν να αφήσουν τίποτε στην τύχη. Τα μεσάνυχτα έσπασαν τα φιαλίδια. Σε μιάμιση ώρα το οξύ θα κατέτρωγε το σύρμα και θα απελευθερωνόταν το ελατήριο, που θα ωθούσε τον επικρουστήρα στο καψύλλιο, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά. Αμέσως έσπευσαν να κατέβουν από την πλατφόρμα και να ανταμώσουν με τον Gordon-Greed. Έριξαν μια τελευταία ματιά στη γέφυρα και πρόσεξαν τον σκοπό να γέρνει αδιάφορα επάνω στο κιγκλίδωμα ατενίζοντας το διάστημα. Οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν να ανεβαίνουν το φαράγγι όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Η αναρρίχηση μέχρι τον πρώτο καταρράκτη ήταν σωστός εφιάλτης.Αν και ήσαν εξηντλημένοι, ήξεραν ότι έπρεπε να πιέσουν τους εαυτούς τους στα όρια της
αντοχής των για να βγουν από το φαράγγι. Επί μια ώρα πάλευαν και εσύροντο προς τα πάνω μέσα στο σκοτεινό βάραθρο. Από την ώρα εκείνη και μετά κοίταζαν τα ρολόγια τους κάθε λίγα λεπτά. Το χρονικό όριο της μιάμισης ώρας είχε φθάσει. Ο χρόνος πέρασε αλλά δεν έγινε η έκρηξη. Άλλο ένα τέταρτο της ώρας πέρασε. Ασφαλώς δεν μπορούσαν να σκεφθούν ότι κάτι δεν έγινε σωστά. Στο μυαλό τους αναπαρήγαγαν κάθε βήμα της διαδικασίας και προσπαθούσαν να εντοπίσουν το στοιχείο που τους είχε διαφύγει. Ήξεραν ότι οι πυροκροτητές ήσαν ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και ότι σε ψυχρό περιβάλλον η χρονική καθυστέρηση μπορούσε να επιβραδυνθεί επί ένα τέταρτο. Τα λεπτά περνούσαν αργά. Όταν τα ρολόγια έδειξαν ότι είχε περάσει μια ώρα και πενήντα πέντε λεπτά οι άνδρες σταμάτησαν αναλογιζόμενοι αν έπρεπε να γυρίσουν πίσω να δουν τι πήγε στραβά. Και τότε μια αιφνίδια δυνατή λάμψη φώτισε το φαράγγι. Έκρηξη δεν ακούστηκε. Ο παφλασμός του ορμητικού ρεύματος ήταν τόσο εκκωφαντικός, ώστε να καλύπτει οποιονδήποτε άλλο θόρυβο ανεξαρτήτως εντάσεως. Αλλά ήσαν βέβαιοι ότι ήταν η έκρηξη. Και όπως ήσαν βυθισμένοι στο νερό μέχρι την οσφύν έσφιξαν τα χέρια και συνεχάρησαν αλλήλους. Είχαν πραγματοποιήσει το “απραγματοποίητο”. O Stott τους συνάντησε το πρωί. Τους ανέφερε ότι με το χάραμα κοιτώντας κάτω προς τη γέφυρα από το χείλος της βόρειας κλιτύος είδε τους φρουρούς να τρέχουν ένα γύρω σε πλήρη σύγχυση. Επίσης υπήρχε κενό στη θέση όπου ήταν η γέφυρα. Οι δολιοφθορείς δεν άφησαν τίποτα κοντά στη γέφυρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει τους Γερμανούς να υποπτευθούν ότι την ανατίναξη έκανε Βρετανικό τμήμα.

Οδυνηρές συνέπειες για τους Γερμανούς φρουρούς

Ο διοικητής της φρουράς κλήθηκε σε απολογία και κατηγορήθηκε ότι εξετέλεσε το σαμποτάζ ο ίδιος. Οι υποψίες επεξετάθησαν και στους εργάτες. Ολόκληρη η φρουρά βρέθηκε ένοχη για βαρεία αμέλεια καθήκοντος και ο υπεύθυνος αξιωματικός και αρκετοί άλλοι ετυφεκίσθησαν αμέσως. Μετά παρέλευση πενθημέρου οι Γερμανοί εντόπισαν μια σχοινένια σκάλα από αρτάνες αλεξιπτώτου και έτσι αντελήφθησαν ότι η ομάδα σαμποτέρ είχε επιχειρήσει μέσα από το φαράγγι. Ένας ειδικευμένος μηχανικός αφίχθη αεροπορικώς από την Γερμανία για να επιβλέψει την ανακατασκευή της
γέφυρας. Είπε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει μια νέα γέφυρα σε έξι εβδομάδες. Με την βοήθεια πενήντα εργατών κατασκεύασε δυο μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις και επ΄ αυτών τοποθέτησε ατσάλινους πύργους για να στηρίξει την υπερκατασκευή και να περιορίσει το μήκος του ανοίγματος του τόξου. Πέντε εβδομάδες αργότερα παρουσίασε το σχεδόν συμπληρωμένο πλαίσιο της υπερκατασκευής κατά πλάτος του φαραγγιού. Καθώς ένωνε τα δύο τμήματα πάνω από το μέσον του φαραγγιού η όλη κατασκευή κατέρρευσε επάνω στα λείψανα της αρχικής κατασκευής, παρασύροντας τον μηχανικό και σαράντα εργάτες στον θάνατο. Ένας άλλος μηχανικός ανέλαβε και ολοκλήρωσε το έργο, αφού η διακοπή λειτουργίας της γραμμής συμπλήρωσε δέκα εβδομάδες.