Ιστορικές σελίδες - Σελ 3 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 30 Ιανουάριος 2010 04:50
Ευρετήριο Άρθρου
Ιστορικές σελίδες
Σελ 2
Σελ 3
Σελ 4
Σελ 5
Σελ 6
Σελ 7
Όλες οι Σελίδες
Χαρακτηριστικά Γέφυρας Ασωπού

Η κοιλαδογέφυρα του Ασωπού, ήταν ένα κομψοτέχνημα της γεφυροποιίας, και κατασκευάστηκε το 1905. Συνέδεε δυο σήραγγες σε ύψος 80 μέτρων περίπου πάνω από την χαράδρα του ποταμού Ασωπού και είχε ολικό μήκος 180 μέτρα και ολικό βάρος 390 τόνους. Αποτελείτο από 5 δικτυωτά μεταλλικά ζευκτά μήκους 25 μέτρων το καθένα, στηριζόμενα σε λίθινα μεσόβαθρα και ένα κεντρικό τριαρθρωτό μεταλλικό τόξο ανοίγματος 80 μέτρων και ύψους 24 μέτρων. Κατά γενική ομολογία ήταν μια από τις πλέον εντυπωσιακές γέφυρες της προπολεμικής Ελλάδας και από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές γέφυρες της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε στο χαμηλότερο, ανατολικό άκρο ενός αδιάβατου φαραγγιού μήκους 1300 μέτρων. Ανάμεσα στις πλευρές του φαραγγιού, που ορθώνονται κάθετα σε ύψος πάνω από 300 μέτρα, ρέει ορμητικός ο Ασωπός ποταμός σε πλάτος 0,70 cm έως 3 μέτρα. Αμέσως μετά την γέφυρα προς τα ανατολικά, το φαράγγι ανοίγει απότομα σε μια φαρδιά κοιλάδα. (Πηγή: www.seetha.gr Άρθρο του Αντώνη Βράιλα, 7/4/2004)


Διαβουλεύσεις και προπαρασκευή της Ανατίναξης της Γέφυρας Ασωπού (Επιχείρηση Washing) 1943

Όταν η πρώτη ομάδα δολιοφθορών ερρίφθη στην Ελλάδα με εντολή να ανατινάξει μια από τις τρείς επίστηλες γέφυρες, της έγινε η σύσταση να προτιμήσει την γέφυρα του Ασωπού, εφόσον ήταν δυνατόν και οι συνθήκες το επέτρεπαν. Όπως προέκυψε, η επιχείρηση αυτή ήταν πέραν των δυνατοτήτων της ομάδας και έτσι επελέγη και κατεστράφη η γέφυρα  του Γοργοποτάμου, διότι η Γέφυρα της Παπαδιάς είχε αποκλειστεί εξαρχής ,λόγω των ισχυρών δυνάμεων που την φρουρούσαν. Έτσι επελέγη και κατεστράφη η επόμενη σε σπουδαιότητα γέφυρα του Γοργοποτάμου. Πάντως η γέφυρα του Ασωπού είχε πολύ μεγάλη στρατιωτική αξία για να λησμονηθεί. Τον Μάιο του 1943 (6 μήνες μετά), ο ταξίαρχος Meyers πίστεψε ότι υπήρχαν αρκετές ανταρτικές δυνάμεις στην περιοχή για να φέρουν σε πέρας αυτή την ενέργεια. Γι αυτό διέταξε τον λοχαγό Arthur Edmonds, ο οποίος ήταν σύνδεσμος με τους αντάρτες στην περιοχή, να σχεδιάσει την επιχείρηση καταστροφής της γέφυρας, η οποία είχε μέχρι τότε την κωδική ονομασία «Soapy One» και να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες της δυνάμεως επιθέσεως με τον Άρη (Βελουχιώτη), δίνοντας και την νέα κωδική ονομασία στην επιχείρηση «Washing».
Τρεις αξιωματικοί ειδικευμένοι στις καταστροφές ευρίσκοντο ήδη καθ οδόν προς την Ελλάδα, για να εκτελέσουν την υπονόμευση. Πέραν αυτών υπήρχαν επίσης λίγοι στρατιώτες στο επιτελείο της αποστολής και όλοι μαζί συγκροτούσαν μια μικρή αποτελεσματική δύναμη. Μεταξύ των Νεοζηλανδών ήταν ο υπολοχαγός Don Stott (5ο Σύνταγμα Πεζικού), ο οποίος συνεργάζονταν με τον Συνταγματάρχη Ψαρρό, ηγέτη ανταρτικής ομάδας στην περιοχή Παρνασσού-Γκιώνας. Μαζί του ήταν και ο λοχίας Bomb Morton (του 5ου Συντάγματος). Αυτοί οι δυο ήταν αχώριστοι και όπως έλεγε φίλος τους «όπου κι αν ήταν ο Don, ο Bomb δεν θα μπορούσε να είναι μακριά». Είχαν δε την φήμη των πλέον τολμηρών και επινοητικών πρακτόρων στην Ελλάδα. Ο Stott ήταν λοχίας του πυροβολικού και ο Morton απλός πυροβολητής, όταν συνελήφθησαν αιχμάλωτοι προς το τέλος της εκστρατείας στην Ελλάδα. Κατάφεραν όμως να δραπετεύσουν υπερβαίνοντας, με άλμα επί κοντώ τον φράχτη του στρατοπέδου, μέρα μεσημέρι κάτω από τα πυκνά πυρά των φρουρών. Ο Stott και ο Morton στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, μασκαρεύτηκαν, βρήκαν πλαστές ταυτότητες και συχνά καταδιώχθηκαν από εχθρικές περιπόλους. Σε κάποια φάση ο Morton αρρώστησε και χρειάσθηκε να κρυφτούν επί μακρόν σε κάποιο χωριό με γιατρό. Σαλπάρισαν τρεις φορές από την κατεχόμενη Ελλάδα αλλά ο κακός καιρός τους γύρισε πίσω. Μετά την πρώτη επίσκεψή τους στην Αθήνα, όπου παρ ολίγο να συλληφθούν, κατάφεραν να έλθουν σε επαφή με την οργάνωση διαφυγών και σε μικρό διάστημα βρέθηκαν στην Αίγυπτο. Αμφότεροι έγιναν πράκτορες ειδικών επιχειρήσεων (της SOE) και μετείχαν σε πολλές επιχειρήσεις.
Άλλοι Νεοζηλανδοί μαζί με τον Arthur Edmonds ήταν ο στρατιώτης Lou Νorthover, ο δεκανέας Dick Hooper και ο οδηγός Charlie Match. Κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να διαφύγουν από την Ελλάδα αλλά δεν τα κατάφεραν και υπέμειναν την απηνή καταδίωξη του εχθρού. Κάποια στιγμή άκουσαν για την Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή από φίλους Έλληνες και έσπευσαν σ αυτήν, η οποία και τους ενέταξε ευχαρίστως. Αλλά και αυτοί χάρηκαν, καθώς βρέθηκαν στην ομάδα συμπολεμιστών τους και όπως έλεγε ο Charlie Match μετά την επιστροφή του «νοιώσαμε σαν να είμαστε σπίτι πάλι».