ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Άποψη του φαραγγιού του ΑσωπούΗ Πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Προκοβενίκος (σύνθετη λέξη από τα αρχικά των ονομάτων Πρόκος, Βίκος & Νίκος, που η λαϊκή παράδοση του χωριού θέλει τους τρείς αδελφούς μετά την διάλυση του χωριού τους, να μένουν μόνοι τους και να εγκαθίστανται λίγο δυτικότερα του σημερινού χωριού φτιάχνοντας τις οικογένειές τους δίνοντας ταυτόχρονα και την ονομασία αυτή στο χωριό). Ο Προκοβενίκος ονομάσθηκε Σκαμνός το έτος 1927.
Την μεγαλύτερη άνθηση στην νεώτερη ιστορία το χωριό μας την γνώρισε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα από τις αρχές του 1900 έως και τα μέσα του περίπου στο 1951. Από το έτος αυτό και μετά, ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά, μιας και οι νέοι του χωριού απομακρύνονται αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα.                                                              
Πανελληνίως γνωστό είναι  το Φαράγγι του Ασωπού, τόσο για την διάσχισή του κάθε Σεπτέμβρη από ορειβατικούς & φυσιολατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, όσο και για κομμάτι της Ανοπαίας οδού (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο άρχιζε από την χαράδρα του Ασωπού, ανέβαινε προς το Ελευθεροχώρι και κατόπιν κατέβαινε ανατολικά σε περιοχή μετά τις Θερμοπύλες) που διέσχιζε το φαράγγι, μέσω της οποίας ο Εφιάλτης του Ευρήδημου από την Αντίκυρα της Μαλίδας, οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Ελλήνων κατά την μάχη των Θερμοπυλών τον Αύγουστο του 480 π.Χ.
Ονομαστές και οι σιδηροδρομικές μεταλλικές γέφυρες Παπαδιάς & Ασωπού που έγιναν ευρέως γνωστές κατά τις επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Άνωθεν του χωριού Σκαμνός και σε απόσταση 2 ωρών με τα πόδια και 20΄με το αυτοκίνητο , βρίσκεται το πανέμορφο οροπέδιο της Νεβρόπολης των Δ.Δ Ελευθεροχωρίου, Μπράλου, Παλαιοχωρίου που αναφέρει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του και γράφει για την ιστορική μάχη στην ομώνυμη τοποθεσία.
Εντεκα χιλιόμετρα από το Σκαμνό βρίσκεται η κωμόπολη Γραβιά και το ιστορικό της χάνι (πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου) που δόθηκε η περίφημη μάχη τμημάτων του Οδυσσέα Ανδρούτσου με τους Τούρκους.