Δημογραφικά στοιχεία – κάτοικοι – ασχολίες

 

Ο Σκαμνός ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λαμιέων( από 7/11/2010) με έδρα την Λαμία. Ο μόνιμος πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 30 κατοίκους. Η έκτασή του καταλαμβάνει δάση, βοσκότοπους, μηδαμινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια, δρόμους, βράχια, χαράδρες, φαράγγια.

Από τους μόνιμους κάτοικους ελάχιστοι ασχολούνται πλέον με την κτηνοτροφία, κανένας με την γεωργία, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού το αποτελούν συνταξιούχοι. 

Δυστυχώς το χωριό δεν διαθέτει ούτε καφενείο, ούτε ταβέρνα, ούτε κάποιο κατάλυμα για επισκέπτες, με συνέπεια οι κάτοικοί του να τα αναζητούν στα γύρω χωριά της περιοχής μας.

 

Δημογραφικές αλλαγές

 

Το νέο Ελληνικό Κράτος ως το 1836 ήταν διαιρημένο σε δέκα νομούς, ένας απ' αυτούς ήταν κι ο Νομός Φωκίδας και Λοκρίδας με πρωτεύουσα τα Σάλωνα (Άμφισσα). Η Φθιώτιδα αποτελούσε επαρχία. Δήμος της επαρχίας αυτής ήταν και ο Δήμος Ροδουντίων, (Από το κάστρο της Ροδουντίας, το οποίο είχαν χτίσει οι  Αιτωλοί για να φρουρούν τις διαβάσεις των Θερμοπυλών. Ο Δήμος αυτός περιλάμβανε τα χωριά Παύλιανη, Γαρδικάκι, Κουμαρίτσι, Σκλήθρο, και Ομυαλό και είχε πρωτεύουσα την Παύλιανη.

 

 Από το έτος 1836-1845 το Ελληνικό κράτος διαιρέθηκε σε δέκα διοικήσεις , μια απ' αυτές ήταν και η της Φθιώτιδας και Λοκρίδας με έδρα τη Λαμία.

 

Με την ένωση των δήμων Οιταίων, Ροδουντιαίων, και Δρυόπων ιδρύεται ο Δήμος Ηρακλειωτών. Ο Δήμος αυτός, ο οποίος πείρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Ηράκλεια, με 21 χωριά είχε σαν έδρα το μεν καλοκαίρι το Μοσχοχώρι  τον  δε Χειμώνα τα Αλπόσπιτα (Σημερινό Δ Δ. Γοργοποτάμου).

 

Το 1911 ο Δήμος αποτελούνταν από τα χωριά  Μοσχοχώρι, Αλεπόσπιτα, Βαρδάτες, Γαρδικάκι, Δαμάστα , Μονή Δαμάστας, Δέλφινο , Δρακοσπηλιά, Δυο Βουνά, Ελευθεροχώρι, Μουσταφάμπεη, Κομποτάδες, Κούβελος (Τραχίς), Κουμαρίτσι, Κωσταλέξι, Ματάκια Δυο Βουνών, Νεβρόπολη , Παύλιανη , Προκοβενίκος (Σκαμνός),  Σκληθράκι, Φρατζή.

 

Το 1912 αλλάζει το σύστημα  διοίκησης  των δήμων και δημιουργούνται κοινότητες ενός ή και 2-3 χωριών. Αργότερα το 1928 αλλάζουν τα ονόματα πολλών χωριών.  Για αυτό  αποφάσισε επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι π.χ  έχουμε  (Μουσταφάμπεη - Ηράκλεια, μάλιστα  έως το 1940  κοιν. Ηρακλείας Τραχινίας , Προκοβενίκος-Σκαμνός, Γραδικάκι- Οίτη.

 

Το 1919 το Ελευθεροχώρι αναγνωρίσθηκε σε ίδια κοινότητα και αποσπάσθηκε από τα άλλα. Το 1927 ο συνοικισμός Προκοβενίκος μετονομάσθηκε σε  Σκαμνός και το 1930 το Γαρδικάκι Οίτη.

 

Το 1999 με βάση το Νόμο 2539/97 (Νόμος Καποδίστρια) ιδρύθηκε ο Δήμος Γοργοποτάμου.

Αυτός αποτελούνταν από δώδεκα Δημοτικά Διαμερίσματα (Βαρδάτες, Γοργοποταμος. Δαμάστα, Δέλφινο, Δυο Βουνά, Ελευθεροχώρι, Ηράκλεια, Κουμαρίτσι, Μοσχοχώρι, Νέο Κρικέλο, Οίτη, Σκαμνός) με έδρα του Δήμου το μεγαλύτερο, το Δ.Δ Μοσχοχωρίου.

Το 2010 με βάση τον Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), όλα τα παραπάνω χωριά που αποτελούσαν τον Δήμο Γοργοποτάμου ενσωματώθηκαν στον διευρυμένο πλέον Δήμο Λαμιέων.

 Στον νέο Δήμο, εντάχθηκαν επίσης τα Δημοτικά διαμερίσματα Λιανοκλαδίου, Υπάτης καθώς και η κοινότητα Παύλιανης.

Η έκταση του Δήμου φτάνει πια τα 947 τ. χλμ. , ενώ ο πληθυσμός του τις 74.720 κατοίκους.

 

 Στα χωριά του Δήμου πραγματοποιούνται πολλές θρησκευτικές, ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την υποστήριξη του Δήμου. Σημαντικότερες από αυτές  ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο της Ιστορικής Γέφυρας , ο Αγώνας δρόμου «Θερμοπύλες - Αλαμάνα – Γοργοπόταμος», τα Θερμοπύλεια, η Πανελλήνια διάσχιση του φαραγγιού του Ασωπού.

 

            Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις στις πολλές ταβέρνες που υπάρχουν στον Δήμο, να προμηθευτεί παραδοσιακά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, και μείνει στα καταλύματα της περιοχής χρησιμοποιώντας τον Δήμο μας ως ορμητήριο για αποδράσεις στην γύρω περιοχή.